van NLSM naar SLEM

van NLSM naar SLEM

Het Nederlands Leder en Schoenen Museum (NLSM) bestaat uit een diverse schoenen- en ledercollectie die het rijke verleden van beide industrieën in beeld brengt. Vanaf begin 2017 bundelen NLSM en SLEM hun krachten.

Momenteel wordt er druk gewerkt aan het ontwikkelen en uitwerken van het nieuwe museum, dat naar verwachting haar deuren opent in 2019 op de nieuwe locatie aan het Raadhuisplein in het centrum van Waalwijk. Met ingang van maandag 16 januari 2017 is de voormalige locatie van het Nederlands Leder en Schoenen Museum aan de Elzenweg in Waalwijk daarom voor het publiek gesloten. De vestiging blijft in gebruik voor de opslag en het beheer van de collectie. 
 

ja, ik wil graag op de hoogte blijven van het museum!

*
*
*
*
*
*
*

overgangsprogramma: Transformatie

In de tussenliggende periode van 2 jaar biedt het museum een overgangsprogramma onder de (voorlopige) titel ‘Transformatie’. Dit programma omvat diverse activiteiten die zowel het verleden, heden als de toekomst van de leder- en schoenindustrie in de Langstraat zichtbaar maken, dat eeuwenlang het centrum vormde van de Nederlandse schoen- en lederproductie.

Kern van het programma betreft de ‘Transformatie’ die de lokale leder- en schoenindustrie meermaals heeft doorgemaakt tijdens grote economische en sociaal maatschappelijke veranderingen, zoals de overgang van handwerk naar industrie en van industrie naar handel.
 
Het overgangsprogramma start begin September 2017 en omvat onder andere de volgende activiteiten:
 
  • Tijdelijke tentoonstellingen, waaronder ‘The Making of...’ van het nieuwe museum en een tentoonstelling over de afgelopen 100 jaar van de leder- en schoenindustrie aan de hand van verhalen oud-werknemers in deze industrieën.
  • Stadswandelingen door Waalwijk met de meest herkenbare en markante punten van de stad
  • Muurschilderingen in de sfeer van 1910-1920
  • Schoenen en leer(gerelateerde) objecten op verschillende locaties in Waalwijk
  • Fototentoonstelling in o.a. de Els
  • Pop-up stores met producten van ambachtelijke en duurzame schoen- en leermakers

Al het bovenstaande is onder voorbehoud van de definitieve programmering.