Het bruist meer dan ooit bij SLeM. Oerol staat voor de deur en SLeM is er bij met de installatie ‘Wadden-Zwaaien’. Vanaf vandaag is er een prachtig nieuw SLeM-boek uit: Landschappen 2005-2015. En er zijn vele nieuwe projecten in voorbereiding, waaronder de Blijevissen voor de Vismigratierivier, van Blauwestad naar Blauweland, Lichtlijn voor de Semslinie en Zoutzand voor de Brouwersdam.
Verder vermeldenswaardig: in een inspirerend e-boek C2C van het Rijksvastgoedbedrijf is o.a. Wadland  opgenomen.

Bruno Doedens - SLeM
Oerol 2015, Terschelling:
‘Wadden-Zwaaien’ en Expo Sense of Place
‘Wadden-Zwaaien'
Dit jaar vestigt SLeM haar aandacht op het gehele waddengebied (Nederland, Duitsland en Denemarken). Het gebied is een uniek, dynamisch ecosysteem met meer dan 30 eilanden en een kustlengte van honderden kilometers. Maar hoe maak je beleefbaar dat het waddengebied verder gaat dan Schiermonnikoog? Op zondagmiddag 21 juni – 16.00 uur, kun je meedoen aan een unieke SLeM-installatie. Met héél véél mensen ‘tekenen’ we een menselijke kaart van het hele waddengebied op de Noordsvaarder (250 bij 250 meter). Zo ontstaat een spectaculaire foto van dit Unesco Werelderfgoed. Een foto die de samenhang en wisselwerking van natuur en cultuur symboliseert. Oerol wil deze foto graag aanbieden aan de Waddenvereniging, die zich al vijftig jaar inzet voor de belangen van de Waddenzee.
Expo S.O.P. LWD2018
In de Expo Sense of place Oerol/LWD2018 in de kerk op het Groene Strand worden zes toonaangevende en actuele Sense of Place projecten getoond die de komende jaren door de makers in coproductie met Oerol verder zullen worden ontwikkeld. Het zijn: Zeven Streken van Marc van Vliet; Het Klooster van Rieks Swarte; Soundings van Robert Wilson, Theun Mosk en Andreas Hirsch; Proeftoren Camera Batavia van Arjen Boerstra; en Pannenland en Wadland-(kwelder) van SLeM. De Expo S.O.P. is dit jaar ingericht door Bruno Doedens/SLeM.
Een nieuw SLeM-boek
SLeM geeft een prachtig nieuw boek uit: Landschappen 2005-2015, met alle dertien in deze tien jaar gerealiseerde projecten, waaronder zeven Oerol-projecten. Naast de vele tot de verbeelding sprekende foto’s van de gerealiseerde SLeM-landschappen zijn twee verdiepende essays opgenomen van journalist Gert Hage en architectuurthistorica Marieke Berkers. Het nieuwe, bijna 200 pagina’s tellende SLeM-boek, is te bestellen via de website van SLeM voor €24,50 exclusief verzendkosten. Te bekijken en te bestellen via deze pagina. Ook is het nieuwe SLeM-boek tijdens Oerol te verkrijgen bij de SLeM-balie op het Groene Strand.
In het boek de projecten Dansendwoud, Jaarringen, Zomersprookjes, LangsteLenteLicht, Opdrift, Windnomaden,
O van Overijssel, Zeezien/Monstergolf, Woordenland, Oog van Ruigoord, Pannenland, Wadland en Woodland
SLeM-projecten in voorbereiding
1. Er wordt gewerkt aan de beleving van de geplande Vismigratierivier die bij Kornwerderzand door de Afsluitdijk komt. Een SLeM-installatie van 300 Blijevissen die boven het water uitkomen zal hiervan het beeldmerk vormen.
2. Voor de Semslinie, de grens tussen de provincies Drenthe en Groningen, die dit jaar 400 jaar bestaat, wordt in september samen met de bewoners een lichtlijn langs het langste lintdorp van Nederland gerealiseerd, dertig kilometer lang.
3. Voor de Blauwestad in Groningen heeft SLeM het Blauweland geïntroduceerd, een voorstel om i.p.v. de bouwopgave de ontwikkeling van het landschap als natuurgebied centraal te stellen. Een reeks ingrepen volgt uit deze perspectiefverschuiving.
4. En voor de op handen zijnde zandsuppletie bij de Brouwersdam wordt, in het kader van het project Balanceren tussen Zoet en Zout van de Bewaerschole, door SLeM een voorstel uitgewerkt om het proces van de zandsuppletie op een wel heel bijzondere wijze beleefbaar te maken: Zoutzand.
C2C e-boek
Cradle to Cradle als inspiratiebron voor duurzame gebiedsontwikkeling.
Next Practice, Next Generation.


Hoe zijn ideeën over duurzame gebiedsontwikkeling in de praktijk gebracht? Vijf jaar geleden werd de publicatie “Cradle to cradle (C2C) als inspiratiebron voor duurzame gebiedsontwikkeling” uitgegeven. Dit boek was bedoeld als een handreiking om de abstracte C2C-principes te vertalen naar concrete projecten. Waarom C2C? Omdat het zo verfrissend, energiek en innovatief is. De publicatie uit 2009 krijgt met dit tweede deel een vervolg, steunend op de talrijke ervaringen die de afgelopen jaren zijn opgedaan. Aan de hand van 11 praktijkvoorbeelden krijgen de ideeën van het eerste boek kleur. Voorbeelden zijn de renovatie van het kantoor van Alliander in Duiven, het Hembrugterrein in Zaandam, de Zandmotor en ook Wadland (SLeM-2014). Het proces van de publicatie kreeg ook meer kleur door de betrokkenheid van tientallen jongeren. Het eindresultaat is een boek dat laat zien wat duurzame gebieds- en vastgoedontwikkeling kan betekenen. Het geeft inzicht hoe duurzame ontwikkelingen tot stand komen: zowel de worsteling als de innovatieve resultaten en het plezier. Ter inspiratie zijn in het boek handvatten (noties en procesvragen) te vinden die nieuwe en bestaande projecten kunnen helpen om duurzaamheid centraal te zetten.

Het bestand is als eBook te downloaden via de volgende link:
http://www.vertrek.to/nextpractice-nextgeneration.epub
eBooks (.ePub) zijn op iPhone en iPad te lezen met de app iBooks. Op Android-toestellen kunt u gebruik maken van Play Boeken. Op de PC kunt u ebooks openen met Adobe Digital Editions. Deze apps zijn allemaal gratis te downloaden.
De publicatie is ontstaan door het werk van de visiegroep ‘duurzame gebiedsontwikkeling’ bestaande uit Vincent Tiel Groenestege, Martine de Vaan, Bruno Doedens en Vincent Kuypers.

 

Wil je geen SLeM-nieuwsbrief meer ontvangen klik dan op afmelden
Met de volgende links kun je je aanmelden en gegevens wijzigen
 
Volg SLeM via twitter
Naar de SLeM-site: www.slem.org