eindelijk, bijna open!


Deze tentoonstelling laat de ontwikkeling zien van de S.L.E.M. vak tentoonstelling uit 1953 naar het innovatieve totaalconcept SLEM. Tijdens S.L.E.M in 1953 is het initiatief genomen om de verzameling van Antoon Hendriks een permanent onderkomen te geven. Onder zijn opvolgers groeide het museum uit tot hét nationale centrum voor de schoenhistorie, waaruit vele generaties schoenontwerpers inspiratie hebben geput voor nieuwe ontwerpen. Zo ook Jac Bergmans die in de jaren 60 diverse historische schoenen in een nieuwe vormgeving uitbracht. Een concept dat SLEM op geheel eigen en innovatieve wijze toepast om ontwerpers uit te dagen historische productiemethoden en materialen te herinterpreteren. Deze tentoonstelling laat naast historische objecten een aantal interessante voorbeelden zien van oud-studenten van het educatieprogramma van SLEM die op geheel nieuwe wijze een betekenisvolle bijdrage hebben geleverd aan bedrijven in de Langstraat.

Locatie: de grote zaal bij SLEM die voorheen de Raadzaal was.
 

advertenties voor de toekomst


SLEM heeft tot doel ook het centrum te verlevendigen en de eerste stap in deze richting is een serie muurschilderingen die zijn gebaseerd op advertenties uit de schoen- en lederbranche vanuit de periode 1900-1930 maar die een vette knipoog maken naar de toekomst. Dit project is een samenwerking met Graphic Matters uit Breda; dit collectief graffitikunstenaars start op 6 en 7 juni met het beschilderen van in het oog springende gebouwen in het centrum van Waalwijk.

Locaties zijn: de brandweerkazerne op de hoek Winterdijk/Hertog Janstraat, de passages aan weerszijden van van Dijk en op de schuine wand van de Albert Heijn.
 

Meer sluitingen in Waalwijk!


Op het pleintje aan de Grotestraat, naast SLEM, zal tot einde van dit jaar een foto expositie te zien zijn met de ironische titel: “Meer sluitingen in Waalwijk”. In plaats van lege winkels, laat de expositie een overzicht zien van de mooiste en meest vernuftige schoensluitingen door de eeuwen heen, van de knooplaars tot de ‘self lacing’ sneakers van Nike. De foto’s zijn gemaakt door de Waalwijkse Fotoclub en lokale fotograaf Luuk Aarts.
Het thema ‘sluitingen’ is ook verwerkt in een educatief programma voor zowel basisscholen als middelbare scholen.

Locatie: het pleintje aan de Grotestraat (voor het oude vvv kantoor)