Bosoase - Almere - 2001
De verschijningsvorm van een bos wordt bepaalt door de combinatie van de abiotische factoren en de mogelijkheden die deze factoren bieden voor de ontwikkeling van flora en fauna. Het veranderen van de samenstelling en structuur van de bodem, de reliëfvorming, de water- en de lichthuishouding en ook de beplantingskeuzes en onderlinge combinaties bepaalt het toekomstige bosbeeld. Bosoase is een bos-concept dat speelt en experimenteert met deze condities.
Door kennis en kunde van de bosbouwer, de landschapsarchitect en de locatietheatermaker samen te brengen worden de grenzen van het haalbare en maakbare van de bosvormende condities opgezocht. Met een bewuste beïnvloeding van de genoemde factoren wordt er richting gegeven aan de aanleg en de ontwikkeling van het bos. Alle bosvormende activiteiten, zowel in de aanleg- als in de beheerfase, worden theatraal uitgevoerd en als een performance geregisseerd.
Op deze wijze wordt de lange tijd van landschapsvorming samengebracht met de korte tijd van theatervoorstellingen. Landschapstheater laat fysieke relicten na en groei wordt een voorstelling.
De voorgestelde benaderingswijze leidt tot nieuwe eigentijdse bossen met een grotere rijkdom aan ecologische condities voor flora en fauna. Tevens herbergen deze nieuwe bossen een grote rijkdom aan verhalen die betekenis geven en het bos een eigen identiteit verlenen.
Na deze eigenzinnige bos bouwfase, die enkele weken duurt, wordt het jaarlijkse onderhoud als een voorstelling uitgevoerd door de bevolking. Op deze manier worden de gewenste onderhoudsmaatregelen theatraal uitgevoerd, ongewenste planten worden verwijderd, paden verhoogd, vogel nestkasten schoongemaakt en nieuwe ideeën toegevoegd.
De tijdelijke beelden (minuten of dagen) en meer eeuwige statische beelden van een bos (maanden tot jaren) worden zichtbaar in de theatrale activiteiten. De acties zijn als verhalen; ze genereren bosbeelden en geven het bos haar hedendaagse betekenis en herinneringen.
De activiteiten die experimenteren met de biotische en abiotische factoren worden verrijkt met een culturele laag, zoals licht en geluid sculpturen. Dit is niet alleen een verrijking en aanvulling van de activiteiten maar kan ook als algemeenheid gezien worden.