465
15
hallo
388
480
hallo
70
453
hallo
342
432
hallo
129
360
hallo
380
297
hallo
40
270
hallo
426
240
hallo
530
160
hallo
60
180
hallo
390
75
hallo
200
115
hallo
100
50
hallo
Introductie Introduction
Follow SLeM on Twitter
bestelformulier
1/8

Convoy Exceptionnel - Hilversum - 1998

Voor de gemeente Hilversum heeft DS Landschapsarchitecten een opnieuw ingerichte Kerkbrink ontworpen. Samen met Griftheater en cineasten Heinerich Kaegi en Andras Hamelberg wordt in 1998 de officiële opening voorbereid. Eén van die ideeën was om een film te maken van vervoer en plaatsing van de grote steen die het 'piece de resistance' vormt van het kunstwerk dat ontworpen is door Schlomo Korèn voor het midden van het plein, als sluitstuk voor de vier 'kleden van klinkers'. Dit reusachtige rotsblok moet uit Frankrijk komen en is daar uit een rotsplateau gezaagd; het vereiste een 'convoi exceptionnel', zoals uitzonderlijk vervoer internationaal heet. Convoi Exceptionnel is ook de titel van de korte film die uit de onderlinge samenwerking is ontstaan.


Over Koréns kunstwerk heen, dat in de grond verzonken is, zijn op de openingsavond drie videoschermen in een driehoek van steigerpijpen geplaatst. Het projectiedoek zit alleen aan de bovenkant zodat het in de grond verzonken object van Korèn goed zichtbaar blijft.

Theodor Holman heeft een aantal poëtische teksten geschreven die door Wouter Steenbergen op band werden uitgesproken. Erik van Raalte zorgde dat de omringende gebouwen in een rondlopend schema een voor een werden aangelicht en Paul Stouthamer voorzag het geheel van muziek.

 

Zo werd de feestelijke opening een soort 'son-et-lumiére'-installatie, met toespraken van de burgemeester en de oud-burgemeester. Een van de redenen om niet voor een zuiver theatrale opening te kiezen is het slechte zicht dat een groot deel van het volgestroomde plein zou hebben. En dat is goed gezien want gedurende de vier keer dat de doorlopende voorstelling getoond wordt is het bomvol. De video hoog boven het publiek is van drie zijden te zien, en muziek en stem zijn luid en duidelijk hoorbaar. Een bescheiden stadsfeestje in stijl, waarbij de Kerkbrink, het plein van de verhalen wordt teruggegeven aan de bevolking.