465
15
hallo
388
480
hallo
70
453
hallo
342
432
hallo
129
360
hallo
380
297
hallo
40
270
hallo
426
240
hallo
530
160
hallo
60
180
hallo
390
75
hallo
200
115
hallo
100
50
hallo
Introductie Introduction
Follow SLeM on Twitter
bestelformulier
1/8

Landschapsspelen - 2015

'Landschapsspelen', een initiatief van Hester Annema en Elisabeth Floris, hebben als doel  landschappelijke transformaties en mensen samen te brengen doormiddel van spel. Mensen worden actief betrokken bij landschappelijke ingrepen in bijvoorbeeld het kustbeheer, het natuurbeheer en stedelijke ontwikkelingen. Kenmerkend voor de landschapsspelen is dat de energie van de spelende mens wordt ingezet om het landschap in een gewenste richting vorm te geven. Spelenderwijs en met veel plezier bouwen mensen met elkaar aan een nieuw landschap. Op deze manier worden landschappelijke transformaties onderdeel van het dagelijks leven van mensen.

 

 

Landschapsspelen - workshops

In Augustus 2015 zijn de eerste experimenten van landschapsspelen uitgevoerd. In deze experimenten staat het ‘leren door doen’ centraal om zo vanuit de nu nog theoretische denkwijze een toepasbare werkwijze te ontwikkelen. In samenwerking met Bruno Doedens (SLeM) en Machiel Spaan (M3H architecten) en met behulp van vele studenten zijn in het veld de eerste landschapsspelen gespeeld. In deze experimenten is getest hoe doormiddel van verschillende spelen de energie van mensen kan worden ingezet om zand te verplaatsen. Ook is er geëxperimenteerd met de balans tussen competitie, spanning, samenwerking, verassing en schoonheid van de spelen. Zie voor de resultaten de filmpjes van de landschapsspelen Mensduin, Duinslinger, Zandtrekken en Zandkoerier. Het project landschapsspelen wordt mede mogelijk gemaakt door een startsubsidie van het Stimuleringsfonds van de Creatieve Industrie.

 

De landschapsspelen zijn een vervolg op de theoretische resultaten van het ontwerpend afstudeeronderzoek van Hester Annema en Elisabeth Floris van de master Landschapsarchitectuur aan de universiteit van Wageningen.

 

Van alle spelen zijn filmpjes gemaakt, zie video.