465
15
hallo
388
480
hallo
70
453
hallo
342
432
hallo
129
360
hallo
380
297
hallo
40
270
hallo
426
240
hallo
530
160
hallo
60
180
hallo
390
75
hallo
200
115
hallo
100
50
hallo
Introductie Introduction
Follow SLeM on Twitter
bestelformulier
1/8

O van Overijssel - provincie Overijssel - 2010

Voor de provincie Overijssel heeft SLeM, voor de zomer van 2010, het project O van Overijssel ontwikkeld. Langs de grootste cirkel binnen de grenzen van de provincie Overijssel werd een grote Rode Bol van vier meter doorsnede in drie weken- na overleg met terreineigenaren- zo nauwkeurig mogelijk de cirkel rond geduwd. Een cirkel met een lengte van circa honderddertig kilometer en een doorsnede van circa veertig kilometer. 

Met tot deze verbeelding sprekende gebeurtenissen is de grootste cirkel binnen de provinciegrenzen van Overijssel op verschillende manieren zichtbaar en beleefbaar gemaakt. Met het volgen van deze route is er opzoek gegaan naar de sociale ordening onder de ruimtelijke ordening. Wat beweegt de bewoners van Overrijssel en wat bepaalt het verschil in cultuur per streek? 

 

 

De organisatie van de O van Overijssel, leverden sterke beelden en mooie verhalen op waarin deelnemers zowel acteur als toeschouwer waren. Het evenement hecht zich in het collectieve geheugen als 'het langste dorpsfeest'. 

Het was tevens de aanleiding voor het uitgeven van een O-fietsrouteboekje dat de cirkellijn over de bestaande wegen en paden zo nauwkeurig mogelijk volgde. 

Op zondag 5 september, beleefde het project letterlijk haar hoogtepunt: grote aantallen mensen befietsen de fietsroute met rode ballonnen. De fietsroute wordt door initiatieven van bewoners geanimeerd tot een feestelijke lijn. 

Als blijvende herinnering aan het project ontvingen de terreineigenaren op de cirkellijn enkele inheemse bomen aangeboden om op de lijn in de weiden te planten. Een blijvend relict in het landschap.Van alle activiteiten is een documentaire gemaakt die een bijzonder portret heeft opgeleverd van de provincie Overijssel. In deze documentaire is oa de wandeling met de Rode Bol langs de cirkel, interviews met o.a. terreineigenaren; de feestelijke fietstocht; en het planten van de bomen terug te zien.

De organisatie van het project O Overijssel was in handen van SLeM.  Initiatiefnemer en projectleider was landschapsarchitect Bruno Doedens. SLeM heeft voor de uitwerking en realisatie van het project O verijssel nauwe samengewerkt met personen, verenigingen, bedrijven en gemeenten binnen de provincie Overijssel.