Op het strand van Midsland aan Zee op Terschelling is in het voorjaar van 2016 de landschapsinstallatie Windwerk gebouwd. Windwerk is een tijdelijk helmgraslandschap geïnspireerd op de metamorfose-tekeningen van M.C Escher en een vervolg op Jaarringen (2006) en Pannenland (2013) waarin op culturele wijze de natuurlijke processen achter duinvorming zichtbaar werden gemaakt. Windwerk gaat hierin een stap verder. Op beeldende wijze worden de werking en processen van duinvorming niet alleen zichtbaar maar ook aangejaagd. Naast de werking van natuurlijke processen zoals de wind, krijgen sociale en culturele processen en elementen een belangrijke plaats.
Windwerk is met de hulp van ruim 225 studenten, vrijwilligers en scholieren tot stand gekomen. In experimentele workshops en bouwweekenden stond het delen van kennis en het ‘leren door doen’ centraal. Windwerk is ook een experiment. Een experiment naar mogelijk nieuwe inzichten in duinvorming in de ‘voorzone’ van de Noordzeekust van het Waddengebied en een vorm van speelse wetenschap en verkennend leren. Onderzoekers en studenten van Wageningen Universiteit brengen vanaf mei 2016 de transformatie en ontwikkelingen van het Windwerk landschap in kaart. Voor Oerol 2016 is tijdelijk een extra culturele laag toegevoegd aan het landschap. Een landschappelijke tentoonstelling waarin de voor het oog onzichtbare, kleine en grote processen van duinvorming zichtbaar worden gemaakt. Windwerk heeft de winterstormen overleefd en nieuwe scheuten helmgras komen op. De monitoring blijft dan ook gewoon doorgaan. Het resultaat
van Windwerk is indrukwekkend en is voor alle betrokkenen een aansporing voor meer onderzoek en experimenten in de voorzones van de Nederlandse duinen. In augustus 2017 presenteren we samen met onderzoekers van Wageningen Universiteit het project Windwerk op het internationale ecologie congres INTECOL2017 in Beijing, China.